Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Η γρίπη κλείνει τα σχολεία

Το ένα σχολείο μετά το άλλο κλείνουν, καθώς μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των μαθητών που νοσούν από τη νέα γρίπη. Χθες το απόγευμα αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Αγία Παρασκευή) και του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών (Παλαιό Ψυχικό) από σήμερα και για επτά ημέρες. Επίσης, από χθες δεν λειτουργούν το Λύκειο Μελισσίων και το 4ο Λυκείου Χαϊδαρίου. Εν τω μεταξύ, στο Πέραμα βρίσκεται σε καραντίνα φορτηγό πλοίο, καθώς δύο μέλη του πληρώματος έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που εστάλη στον νομάρχη Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρουσιάστηκαν έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1). Ως χθες απουσίαζαν επίσης 53 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών παρουσιάστηκαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ως χθες απουσίαζαν 42 μαθητές οι οποίοι παρουσίασαν «ύποπτα» συμπτώματα.

Οσον αφορά το Λύκειο Μελισσίων, παρουσιάστηκαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της νέας γρίπης στη Β΄ τάξη Λυκείου, ενώ από την Α΄ τάξη Λυκείου προχθές απουσίαζαν επτά μαθητές που ανέφεραν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Αλλα δύο κρούσματα, μεταξύ των εκπαιδευτικών, καταγράφηκαν στο 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Την ίδια ημέρα απουσίαζαν 15 μαθητές με συμπτώματα γρίπης.

Σε 20 ημέρες ο εμβολιασμός
Δεν απαιτείται δήλωση συναίνεσης των πολιτών για τον εμβολιασμό τους με το πανδημικό εμβόλιο, τόνισαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου. Οπως είπαν, τα Κέντρα Εμβολιασμού για τη νέα γρίπη θα αρχίσουν να λειτουργούν σε περίπου 20 ημέρες. Τότε θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός του πληθυσμού με το πανδημικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, την ερχόμενη εβδομάδα θα παραληφθούν άλλες 100.000 δόσεις του εμβολίου.

Οσον αφορά την προετοιμασία του ΕΣΥ για τη νοσηλεία ασθενών με νέα γρίπη, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν 522 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μόνο για περιστατικά νέας γρίπης, 1.033 χώροι υποδοχής και εξέτασης ασθενών με νέα γρίπη και 340 μονόκλινα δωμάτια. Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται δύο ασθενείς με νέα γρίπη και σε απλούς θαλάμους νοσηλείας άλλα έξι άτομα. Ως σήμερα 60 άτομα έχουν εμφανίσει πνευμονία ως επιπλοκή της νέας γρίπης, εκ των οποίων οι 49 έχουν θεραπευθεί.

Σε καραντίνα πλοίο
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκαν χθες με συμπτώματα γρίπης δύο μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Sea Resolve», με σημαία Αγ. Βικέντιου, προερχόμενου από Νιγηρία, που κατέπλευσε στο ναυπηγείο του Ατσαλάκη στο Πέραμα. Οι δύο άνδρες υπεβλήθησαν σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν νοσούν από τη νέα γρίπη. Παρ΄ ότι οι αρμόδιοι της Νομαρχίας Πειραιά έλαβαν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τον πλοίαρχο ότι κανένα άλλο μέλος του πληρώματος δεν νοσεί, απαγορεύθηκε η έξοδος και η είσοδος οποιουδήποτε στο πλοίο ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Μαθήματα στο σπίτι μέσω του Ιnternet
[Ο διαδικτυακός τόπος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής τους στο σπίτι ]
Ο διαδικτυακός τόπος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής τους στο σπίτι
Σε λειτουργία είναι από χθες ο νέος διαδικτυακός τόπου της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής τους στο σπίτι, σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα γρίπη. Η λειτουργία του διαδικτυακού τόπου ολοκλήρωσε την πιλοτική εφαρμογή της και «βγήκε στον αέρα» χθες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.edutv. ypepth.gr ή www.edutv.gr.

Οπως έγινε γνωστό, έχει εκπονηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων διάρκειας τριών ωρών καθημερινά για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεχωριστό για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάζει εκπαιδευτικά θέματα ποικίλης ύλης που σχετίζονται με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των σχολείων. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) και επεξεργάζεται τα εκπαιδευτικά θέματα με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο.

Ο μαθητής θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ των βασικών μαθη μάτων της τάξης του (Μαθηματικά, Γλώσσα, Αγωγή κτλ.) και να παρακολουθεί ειδικές ενότητες διδασκαλίας. Για παράδειγμα:

- Οι μαθητές των δημοτικών μέσα από σχέδια και μικρά βίντεο στη σειρά «Μαθη-μαγικά» θα μαθαίνουν βασικές έννοιες των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας.

- Στην περίπτωση της «Γλώσσας- Λογοτεχνίας» ο μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βρει κείμενα για τον αρχαϊκό λυρισμό και τη Σαπφώ, αλλά και στοιχεία για τον Καρυωτάκη, τον Ρίτσο, τον Καζαντζάκη και άλλους μεγάλους έλληνες λογοτέχνες.

Ακόμη, προσφέρονται μαθήματα γλώσσας στη σειρά «Περιπέτειες στο πάρκο» για τους μαθητές των δημοτικών, στιγμές από την ιστορία του ελληνικού θεάτρου κτλ.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες του διαδικτυακού τόπου, όπως η επικοινωνία με τους επισκέπτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η υποστήριξη των αιτημάτων τους, η ενημέρωση σχολείων σε όλη τη χώρα, η παρουσίαση εκπαιδευτικών ταινιών και η δημιουργία επιμορφωτικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς.