Μερικά παιδιά γίνονται ιδιαίτερα παχύσαρκα, επειδή δεν διαθέτουν ορισμένα τμήματα του DNA, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Όπως προκύπτει με στοιχεία της έρευνας, το γεγονός αυτό καθιστά ανεξέλεγκτη την πείνα τους.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ υπό τη δρ. Σαράφ Φαρούκι και του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Οι βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν το DNA 300 πολύ παχιών παιδιών και βρήκαν ενδείξεις ότι η απουσία από το χρωμόσωμα 16 ορισμένων τμημάτων του γενετικού κώδικα δημιουργεί προβλήματα. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί ένα γονίδιο - το SH2B1 - το οποίο ο εγκέφαλος χρειάζεται για να ρυθμίζει την ορμόνη λεπτίνη που ελέγχει την όρεξη. Η συνέπεια είναι ότι τα παιδιά με αυτή τη γενετική ανωμαλία είναι συνεχώς πολύ πεινασμένα και θέλουν να τρώνε συνέχεια.
Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που συμβάλλουν στην παχυσαρκία όταν υποστούν βλάβη. Η νέα έρευνα όμως αναζήτησε μεγαλύτερα τμήματα του DNA που εμπλέκουν περισσότερα γονίδια. Το γενετικό σφάλμα στο χρωμόσωμα 9 αφορά συνολικά εννέα γονίδια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η περαιτέρω έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη και άλλων γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία έχει πρωτίστως συσχετιστεί με το στιλ ζωής, κυρίως την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, όμως τελευταία αυξάνονται τα στοιχεία ότι ορισμένες περιπτώσεις έχουν γενετική αιτιολογία.
Premier League title decider? Manchester City now looks likelier than ever
to win elusive Treble
-
Winning the Treble is an achievement reserved only for football's most
dominant teams.
Πριν από 1 χρόνια