Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Κοντά στο εμβόλιο για το AIDS

Ενα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία εμβολίου για το AIDS πραγματοποίησαν επιστήμονες, ανακαλύπτοντας την αχίλλειο πτέρνα του ιού που προκαλεί τη νόσο. Υστερα από μελέτες ανακαλύφθηκαν δύο ισχυρά αντισώματα που επιτίθενται σε ένα ευάλωτο σημείο, κοινό σε πολλά στελέχη του ιού HIV, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες δημιουργίας εμβολίου ενάντια στον ιό.

Η σημασία της ανακάλυψης είναι τεράστια, καθώς υποδεικνύει έναν πιθανό τρόπο κάμψης της άμυνας του HIV. Οι ειδικοί ελπίζουν, μάλιστα, ότι το εμβόλιο που θα διεγείρει την παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων θα παραμένει αποτελεσματικό ενάντια στον ιό ακόμα κι όταν αυτός αρχίσει να μεταλλάσσεται.

Επιστήμονες από τη Διεθνή Πρωτοβουλία Εμβολίου κατά του AIDS (IAVI) εξετάζουν ήδη τα εν λόγω αντισώματα για τον εντοπισμό ενδείξεων που θα τους βοηθήσουν στο σχεδιασμό του εμβολίου. Ακόμη, οι νέες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακάλυψη των αντισωμάτων υπόσχονται περαιτέρω πρόοδο, καθώς αναμένεται να φέρουν στο φως κι άλλα αδύνατα σημεία του HIV που μπορεί να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του εμβολίου. «Τα ευρήματα αποτελούν από μόνα τους μια σημαντική πρόοδο προς τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου για το AIDS, γιατί τώρα έχουμε ένα νέο, πιθανά καλύτερο στόχο για να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για το σχεδιασμό του εμβολίου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του IAVI.