Ουκ ολίγοι τις θεωρούν απαραίτητες για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και τη βελτίωση των επιδόσεων στις επαγγελματικές και μη, δραστηριότητες τους.
Αρκετοί είναι αυτοί που λαμβάνουν ποικίλα βιταμινούχα σκευάσματα με το... κιλό, αγνοώντας ότι η μία μετά την άλλη έρευνα τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει πως η συχνή και αλόγιστη χρήση βιομηχανικά παρασκευασμένων βιταμινών μόνο αθώα δεν είναι, όπως «μαρτυρούσαν» προγενέστερες μελέτες.
Κατά 4% αυξάνεται κάθε χρόνο το ποσοστό των Ευρωπαίων που λαμβάνουν βιταμινούχα σκευάσματα, ένα φαινόμενο που μόνο καθησυχαστικό δεν φαίνεται να είναι, καθώς μια σειρά επίσημων επιστημονικών εκθέσεων όχι μόνο αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της δράσης των εν λόγω σκευασμάτων, αλλά προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους για την ανθρώπινη υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή...
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ετήσιος τζίρος από τη χρήση βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής στη Γερμανία ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύρια ευρώ. Ενας στους τρεις Γερμανούς καταναλώνει, σύμφωνα με το «Focus», χάπια και σκευάσματα σε σκόνη, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κατάστασης εγρήγορσης του «πνεύματος», στην πρόληψη ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος, στη θωράκιση του οργανισμού από τον... καρκίνο και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Στις αρχές του 2007, μια ιατρική ομάδα, με επικεφαλής τον Κρίστιαν Γκλουντ από την πανεπιστημιακή κλινική Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, δημοσιοποίησε μια έκθεση που αναφερόταν σε 68 κλινικές έρευνες που διεξήχθησαν σε 236.000 εθελοντές.
Τα... καλά νέα
Τα μηνύματα της έκθεσης ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα: τα... καλά νέα ήταν ότι η λήψη βιταμίνης C δεν επιμηκύνει σε καμία περίπτωση τη διάρκεια ζωής του λήπτη, καθώς εθελοντές που λάμβαναν βιταμίνες Ε, Α ή τη Βήτα Καροτίνη απεβίωσαν νωρίτερα από εθελοντές που είχαν αρνηθεί τη χορήγηση των βιταμινών.
«Διαπιστώσαμε ένα υψηλότερο κατά 5% ποσοστό θνησιμότητας. Οσον αφορά την Α, το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 16%», επισημαίνει ο Γκλουντ, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους συμπληρώματα διατροφής δύναται να αποβούν θανατηφόρα.
Αρκετοί συνάδελφοί του έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για επιστημονικό λαϊκισμό. Τα επιστημονικά δεδομένα του Γκλουντ ήρθαν, ωστόσο, να επιβεβαιώσουν νέες έρευνες. Ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν επί μια οκταετία τη «συμπεριφορά» των βιταμινών Ε και C στον οργανισμό 14.600 γιατρών.
Ουδείς εξ αυτών δεν έζησε περισσότερο, ενώ η βιταμίνη Ε «πυροδότησε» στην αντίστοιχη ομάδα μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών αιμορραγιών. Φρούδες αποδείχθηκαν και οι ελπίδες ότι η εν λόγω ουσία μπορούσε να αποτρέψει την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη.
Το αμερικανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο αναγκάστηκε μάλιστα στα τέλη του 2008 να διακόψει πρόωρα την έρευνά του με τη συμμετοχή 35.000 εθελοντών, μετά τη διαπίστωση της αύξησης εντός μιας πενταετίας του αριθμού των ατόμων που εκδήλωσαν ασθένειες του προστάτη.
Ο γιατρός Μίχαελ Ρίστοφ από το Πανεπιστήμιο της Ιένας συνεργάστηκε με 40 εθελοντές, τους οποίους υπέβαλε επί 4 εβδομάδες σε καθημερινές ασκήσεις γυμναστικής. Ο Ρίστοφ χορήγησε σε καθέναν από τους μισούς εθελοντές ένα γραμμάριο βιταμίνης C, καθώς και 360 χιλιοστά του γραμμαρίου βιταμίνης Ε.
Το αποτέλεσμα; Η ομάδα των εθελοντών που υποβλήθηκε σε... κούρα με βιταμίνες δεν κατέδειξε το παραμικρό σημάδι βελτίωσης της φυσικής της κατάστασης και ενίσχυσης του μυϊκού συστήματος.
Premier League title decider? Manchester City now looks likelier than ever
to win elusive Treble
-
Winning the Treble is an achievement reserved only for football's most
dominant teams.
Πριν από 1 χρόνια