Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο φάρμακο για την καρδιά

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει στην χώρα μας ένα νέο φάρμακο για την καρδιά, το οποίο περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Πρόκειται για τη νιασίνη ή νικοτινικό οξύ, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που χρησιμοποιείται σε φαρμακολογικές δόσεις για την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών.

«Η νιασίνη στην κρυσταλλική της μορφή σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Εντούτοις δεν είχε μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα λόγω του υψηλού ποσοστού ανεπιθύμητων ενεργειών και κυρίως της ερυθρότητας προσώπου-σώματος, που προκαλούσε στο 90% των ασθενών.

Ο συνδυασμός της καινούργιας νιασίνης (ελεγχόμενης αποδέσμευσης) με την ουσία λαροπιπράντη, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, ελαττώνει μέσω αποκλεισμού υποδοχέων του δέρματος την ερυθρότητα και είναι πολλά υποσχόμενος, ειδικά όταν συνδυάζεται με στατίνες.

Με το συνδυασμό στατίνης, που παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της δυσλιπιδαιμίας και της νέας νιασίνης έχουμε ολιστική αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών (ελάττωση κακής χοληστερόλης - τριγλυκεριδίων και αύξηση καλής χοληστερόλης) και αναμένεται να έχουμε το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα, ανώτερο από εκείνο της μονοθεραπείας με στατίνες», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλειος Άθυρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη 15η Διημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί 25-27 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.