Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Υγρές θερμίδες

Το καλοκαίρι καταναλώνουμε συνήθως ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη. Στην εποχή όπου ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ελάχιστα τους μυς, η ζάχαρη είναι "γλυκό δηλητήριο". Περιέχει πολλές θερμίδες, μηδενική ποσότητα βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, ενώ απορρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος.

Οταν παίρνουμε έστω και μια θερμίδα από ένα ζαχαρούχο ρόφημα, δεν παχαίνει ως μια θερμίδα οποιασδήποτε στέρεας τροφής, αλλά πολύ περισσότερο. Η αιτία είναι ότι όταν πίνουμε ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό με θερμίδες, πρακτικά δεν μειώνουμε αρκετές θερμίδες σε ένα γεύμα, αντανακλαστικά μειώνουμε την ποσότητα του επόμενου γεύματος.

Οι θερμίδες από τη ζάχαρη του αναψυκτικού δεν προκαλούν αντιρροπιστική ανορεξία, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσουν τάση υπερφαγίας 2-3 ώρες μετά, επειδή σαμποτάρουν το ισοζύγιο ινσουλίνης-γλυκόζης στο αίμα. Η διατήρηση ενός αρμονικού ισοζυγίου ινσουλίνης-γλυκόζης, θεωρείται βασικός παράγοντας ρύθμισης της όρεξης. Οι επιπτώσεις της καθημερινής απορρύθμισης του ισοζυγίου, λόγω κατάχρησης αναψυκτικών, αποτυπώνονται στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Το νερό είναι ωφέλιμο, καθώς πρωταγωνιστεί στην αποβολή τοξικών ουσιών και προφυλάσσει από λίθους στα νεφρά. Μερικοί πιστεύουν ότι προσθέτει βάρος, λόγω κατακράτησης, που ονομάζεται "οίδημα". Ο οργανισμός αδυνατεί να συγκρατήσει νερό, μη διαθέτοντας κατάλληλες αποθήκες, όπως συμβαίνει με το λίπος. Υποχρεώνεται να συγκρατεί νερό, μόνο όταν είναι υπερφορτωμένος με αλάτι.

Το σώμα φυσιολογικά κατακρατά "θάλασσα", δηλαδή αλατούχο διάλυμα, πασχίζοντας να το αποβάλει το γρηγορότερο. Αν δεν υπάρχει περίσσεια αλατιού, αποβάλλει τα πλεονάσματα νερού εντός 6 ωρών. Τα νεφρά μπορούν να παράγουν μεγάλο όγκο ούρων σε μικρό χρονικό διάστημα διορθώνοντας οποιαδήποτε διαταραχή. Κουράζονται μόνο όταν δουλεύουν σε συνθήκες αφυδάτωσης, ενώ υποχρεώνονται να απομακρύνουν τα τοξικά απόβλητα.

Η μπίρα είναι από τα πλέον επιβλαβή δροσιστικά του καλοκαιριού. Κανονική ή χωρίς αλκοόλ περιέχει πολύ μαλτόζη. Η μαλτόζη και η μπίρα έχουν τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, 105. Η μαλτόζη είναι από τα χειρότερα ζάχαρα, απορροφάται γρήγορα και προκαλεί αιφνίδια αύξηση ινσουλίνης στο αίμα. Η υπερινσουλιναιμία είναι βλαβερή στον οργανισμό. Οταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα αλκοόλης και μαλτόζης στο αίμα, όπως έπειτα από υπέρμετρη κατανάλωση μπίρας, το ήπαρ προσπαθεί να απομακρύνει πρώτα το οινόπνευμα από το αίμα. Δίνοντας προτεραιότητα στην καύση οινοπνεύματος, αναστέλλει την καύση της φυσιολογικής γλυκόζης. Το 1gr. οινοπνεύματος αποδίδει 7 θερμίδες, ενώ του λίπους 9 θερμίδες, της ζάχαρης και της πρωτεΐνης 4 θερμίδες.

Λόγω της εκτροπής του φυσιολογικού μεταβολισμού, ενδέχεται να προκληθεί υπογλυκαιμία παρά την παρουσία μαλτόζης και αλκοόλ. Γι’ αυτό ακόμη και μέτρια ποσότητα μπίρας ιδιαίτερα σε άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη υπογλυκαιμία. Ο οργανισμός αντιδρά στο οινόπνευμα αντιμετωπίζοντάς το ως δηλητήριο. Ο κακός μεταβολισμός της μπίρας εικονογραφείται στον πότη με τη χαρακτηριστική μεγάλη κοιλιά της μπίρας.