Οι διακοπές μας κρατούν ζωντανούς, επιβεβαιώνει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση CMAJ.
Μάλιστα στην Ελλάδα η θνησιμότητα μειώνεται το Σεπτέμβριο κατά 16% σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο του έτους.
Στο πλαίσιο της μελέτης η ομάδα του Δρ Ματθαίος Φαλάγγας, διευθυντή του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών στην Αθήνα, εξέτασε επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία 57 ετών από την Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία.
Αναλύοντας τα δεδομένα, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι σε όλες αυτές τις χώρες η θνησιμότητα, δηλαδή, οι θάνατοι ανά χίλιους κατοίκους το μήνα, πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα το Σεπτέμβριο, ενώ στη Βόρεια Αμερική και τη Σουηδία ο αντίστοιχος μήνας είναι ο Αύγουστος και στην Ιαπωνία ο Ιούλιος.
Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην εργασία τους οι επιστήμονες, είναι ότι το Σεπτέμβριο δεν καταγράφονται ακραίες θερμοκρασίες ζέστης ή κρύου που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.
«Εικάζουμε ότι ένας ακόμα παράγοντας που εξηγεί τη χαμηλότερη θνησιμότητα το Σεπτέμβριο στις μεσογειακές χώρες είναι οι θερινές διακοπές που προηγούνται».
Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D λόγω της έντονης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση σε καρδιαγγειακές παθήσεις, νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα και λοιμώξεις.
Επίσης, η ξεκούραση, η ψυχική ευφορία και η απαλλαγή από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας που οι Μεσογειακοί λαοί έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την παρατηρούμενη μείωση της θνησιμότητας το Σεπτέμβριο.
Για την πλήρη διαλεύκανση του φαινομένου απαιτούνται πάντως περαιτέρω μελέτες, διευκρινίζει ο Δρ Φαλάγγας.
Premier League title decider? Manchester City now looks likelier than ever
to win elusive Treble
-
Winning the Treble is an achievement reserved only for football's most
dominant teams.
Πριν από 1 χρόνια