Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

«Τσελεμεντές» κατά του καρκίνου του προστάτη

Ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, οι οποίες περιλαμβάνουν τρόφιμα που ενδείκνυνται για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, κυκλοφορεί στη Βρετανία. Γράφτηκε από επιστήμονες, αλλά και από σεφ και απευθύνεται σε άνδρες που πάσχουν από τον συγκεκριμένο καρκίνο ή κινδυνεύουν απ΄ αυτόν.

Oρισμένα τρόφιμα πλούσια σε εν δυνάμει αντικαρκινικούς παράγοντες και μαγειρεμένα με συγκεκριμένο τρόπο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να παρουσιάσει κανείς καρκίνο του προστάτη, λέει η Μάργκαρετ Ρέιμαν, καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και επικεφαλής των επιστημόνων που συμμετείχαν στη συγγραφή του βιβλίου «Ηealthy Εating: Τhe Ρrostate Care Cookbook» (Υγιεινή Διατροφή: Ένα Βιβλίο Συνταγών για την Προστασία του Προστάτη, Εκδ. Κyle Cathie σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη). «Υπάρχουν αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις ότι δίαιτες πλούσιες σε ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου ή της επέκτασής της», γράφουν οι συγγραφείς. «Γι΄ αυτούς που ζουν με την πάθηση, μια ελεγχόμενη δίαιτα μπορεί να είναι η μοναδική ενεργός θεραπεία». Οι επιθετικές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη είναι συχνά χειρότερες από τη νόσο, επισημαίνει η δρ. Ρέιμαν. «Ο καρκίνος αυτός συχνά αναπτύσσεται αργά, έτσι μπορείς να κάνεις κάτι με τη δίαιτα», εξηγεί. Τροφές όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το ψάρι και η ντομάτα, φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου αυτού ή επιβραδύνουν την εξέλιξή του. Όμως, προσθέτει η καθηγήτρια Ρέιμαν, «δεν είναι μόνο το τι τρως, αλλά και το πώς το μαγειρεύεις». Όταν το σκόρδο ή το κρεμμύδι κόβεται, παράγει ένα ένζυμο, την αλιινάση, που παράγει με τη σειρά του αντικαρκινικά συστατικά. Όμως αυτά καταστρέφονται αν ζεσταθούν αμέσως. «Το μυστικό είναι να αφήνεις τα λαχανικά στην άκρη δέκα λεπτά πριν τα μαγειρέψεις ώστε να επιτρέψεις στην αλιινάση να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε η δρ. Ρέιμαν μιλώντας στο βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης που διεξάγεται φέτος στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ρόκα και το ραπανάκι, πρέπει επίσης να κόβονται, αλλά όχι να παραψήνονται. «Ψήστε τα ελαφρά στον ατμό ή φάτε τα ωμά», συμβουλεύει η Ρέιμαν. Οι ντομάτες είναι καλύτερα να κόβονται ή να υφίστανται κάποια επεξεργασία και, σύμφωνα με την καθηγήτρια, «μια σάλτσα φτιαγμένη από ώριμες ντομάτες είναι ιδεώδης».

Οι συνταγές που προτείνει το βιβλίο έχουν επίσης στόχο να αποφεύγει κανείς να καταναλώνει τρόφιμα τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον καρκίνο του προστάτη, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα ή υπερβολικά ψημένα κρέατα και κορεσμένα λίπη.