Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Χρήσιμο και στην πρόληψη το Tamiflu

Το αντιιικό φάρμακο Tamiflu, το οποίο συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την θεραπεία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που είναι γνωστή ως γρίπη των χοίρων, μπορεί να χρησιμεύσει και στην πρόληψη της νόσου, κυρίως για τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Roche, η οποία το παρασκευάζει.

"Το Tamiflu είναι ένα αντιιικό φάρμακο, όχι ένα εμβόλιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη όσο και τη θεραπεία της γρίπης", δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρέντι, υπεύθυνος της "ομάδας κρούσης" κατά της πανδημίας την οποία έχει συστήσει η Roche.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ρέντι σημείωσε ότι η προληπτική χρήση του φαρμάκου της εταιρείας μπορεί να προταθεί κυρίως για τις "πιο εκτεθειμένες ομάδες", όπως το ιατρικό προσωπικό εν αναμονή των εμβολίων.

Ο διευθυντής του τμήματος φαρμακευτικής της Roche Ουίλιαμ Μπερνς προσέθεσε ότι η χρήση του αντιιικού αυτού φαρμάκου ως μέσου προφύλαξης μπορεί να γίνει επίσης σε μερικές ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως από τις μητέρες παιδιών που ασθενούν ή ακόμη σε οίκους ευγηρίας, όπου έχει ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα της νέας γρίπης
Α.

Ο ίδιος επέμεινε ωστόσο ότι "στην πρώτη γραμμή της πρόληψης παραμένει το εμβόλιο και στην πρώτη γραμμή της θεραπείας το Tamiflu".

Ο επικεφαλής της ασφάλειας του προέδρου του Ισημερινού πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ νοσηλευόταν εδώ και ένα μήνα αφού είχε μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.

Ο αντισυνταγματάρχης Τζον Μερίνο, υπεύθυνος για την ασφάλεια του Ραφαέλ Κορία, πέθανε την Κυριακή στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κουίτο.

«Την Κυριακή μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε», όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 36 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης Α έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στις 20.000 ανέρχονται, στο μεταξύ, κάθε εβδομάδα οι νέες περιπτώσεις της νέας γρίπης Α στη μητροπολιτική Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Περιφερειακών Ομάδων Παρατήρησης της Γρίπης (GROG), οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες από τα επίσημα στοιχεία.

"Κατά μέσο όρο έχουμε στην Γαλλία 20.000 περιπτώσεις κάθε εβδομάδα", δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου GROG, Ζαν-Μαρί Μπονέ, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Ελβετία, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης για το Tamiflu, το οποίο παράγεται από την ελβετική Roche.

Περίπου 23.000 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο τέλος Αυγούστου και σύμφωνα με τα δεδομένα του GROG, περίπου 71.800 άνθρωποι έχουν ασθενήσει από τη νέα γρίπη Α από της 27 Ιουλίου έως της 31 Αυγούστου.

Το Ινστιτούτο για την επιτήρηση της δημόσιας υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου έφτασαν τις 5.000.

Τα δεδομένα του δικτύου GROG προέρχονται από την έρευνα περίπου 5.000 γενικών ιατρών και παιδιάτρων σε ολόκληρη την Γαλλία.