Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

«Ασπίδα» για τα καρδιακά νοσήματα οι... χοντροί μηροί

Οσες έχετε... χοντρούς μηρούς μπορείτε επιτέλους να χαρείτε, αφού σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες έχετε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Βritish Medical Journal», οι μηροί με περίμετρο πάνω από 60 εκατοστά αποτελούν και για τα δύο φύλα ασπίδα για την υγεία.

Μάλιστα η επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσε ότι η σχέση αυτή περιφέρειας μηρών- καρδιακής υγείας ισχύει ακόμη και αν ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η πίεση και η χοληστερόλη.

Οι άνθρωποι με πολύ λεπτούς μηρούς (κάτω των 55 εκατοστών) αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας σε σύγκριση με εκείνους που έχουν από 60 εκατοστά και πάνω. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή τα άτομα με λεπτούς μηρούς δεν έχουν αρκετή μυϊκή μάζα για να ρυθμίσουν σωστά την ινσουλίνη τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και, κατά συνέπεια, καρδιοπάθειας.

Η μέτρηση του μηρού έγινε από τους ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν 3.000 εθελοντές για περισσότερα από 10 χρόνια, ακριβώς στο σημείο κάτω από την πτύχωση των γλουτών.

Πάντως οι Δανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες, τόνισαν ωστόσο ότι το μέγεθος του μηρού σε γυναίκες και άνδρες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τους γιατρούς ως αξιόπιστος δείκτης για την αξιολόγηση του κινδύνου των ασθενών. Τα καλά νέα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, οι άνθρωποι με λεπτούς μηρούς μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα στην περιοχή των μηρών μέσω της σωματικής άσκησης.