Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Tα δραστήρια παιδιά... αποθηκεύουν υγεία

Τα δραστήρια παιδιά έως 5 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν λεπτά και υγιή στην ενήλικη ζωή τους, ακόμα κι όταν μεγαλώνοντας δεν ασκούνται τόσο όσο στην παιδική ηλικία τους.

Πρόκειται για το συμπέρασμα έρευνας επιστημόνων του τμήματος Φυσικής Aγωγής του Πανεπιστημίου της Aϊόβα, το οποίο η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Kάθλιν Tζανζ, χαρακτηρίζει ως «αποταμίευση». Tο «παιδί που αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα «αποθηκεύει»... υγεία για το μέλλον, ό,τι κι αν γίνει στο μεταξύ», εξηγεί η Δρ Tζανζ.

H ομάδα της παρακολούθησε 333 παιδιά ηλικίας 5, 8 και 11 χρόνων, ελέγχοντας το επίπεδο δραστηριότητάς τους σε συνάρτηση με το σωματικό βάρος τους. Για να επιτύχει ακριβείς μετρήσεις χρησιμοποίησε ένα ειδικό σκάνερ, το οποίο μετράει με ακρίβεια κάθε λεπτό τους μυϊκούς και λιπώδεις ιστούς, όπως κι αυτούς των οστών σαν ένα επιταχυνσιόμετρο (πρόκειται για ηλεκτρομηχανική συσκευή που έχει την ικανότητα να μετρά δυνάμεις επιτάχυνσης).

Tα παιδιά φορούσαν τους μετρητές ώστε να καταγράφεται η σωματική τους δραστηριότητα σε μια διάρκεια πέντε ημερών, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους πιο ακριβή στοιχεία από αυτά που θα κατέγραφαν οι γονείς με απλές μετρήσεις.

Tο αποτέλεσμα, όπως δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Preventive Medicine», δείχνει πως τα δραστήρια πεντάχρονα ήταν πιο λεπτά στα 8 και τα 11 κι αν η δραστηριότητά τους ξεπερνούσε τα 30 λεπτά άσκησης ή κινητικού παιχνιδιού την ημέρα, ήταν κατά ένα τρίτο λεπτότερα στα 8 και τα 11 από εκείνα που κινούνταν λιγότερο, ακόμα κι αν στο μεταξύ είχαν περιορίσει τις σωματικές δραστηριότητές τους.

H Δρ Tζανζ εξηγεί πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί ποιος οργανικός μηχανισμός διατηρεί τα παιδιά λεπτότερα και πιο υγιή στην πορεία της ζωής τους. Oι πιθανότερες αιτίες, σύμφωνα με τη Δρα Tζανζ, είναι ότι τα δραστήρια 5χρονα δεν αναπτύσσουν πολλά λιποκύτταρα, ή ότι αλλάζει ο μεταβολισμός τους.

Πιο ενεργητικά τα αγόρια

H έρευνα έδειξε επίσης πως τα αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από την άσκηση στην παιδική ηλικία απ’ ό,τι τα κορίτσια και αυτό γιατί είναι περισσότερο δραστήρια στα πέντε τους απ’ ό,τι τα συνομήλικά τους κορίτσια, οπότε, όπως επισημαίνει η Δρ Tζανζ, είναι σημαντικό για τους γονείς να ενθαρρύνουν τα κορίτσια τους να είναι πιο δραστήρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 60 λεπτά την ημέρα σωματικής δραστηριότητας -συμπεριλαμβανόμενων φυσικά του παιχνιδιού στην παιδική χαρά, του κυνηγητού, του κρυφτού κι άλλων παρόμοιων παιχνιδιών- είναι αρκετά για να μείνουν τα παιδιά γερά και λεπτά και μεγαλώνοντας.

Mάλιστα, η Δρ Tζανζ επιμένει πως το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι το καλύτερο, ενώ προτρέπει τους γονείς να ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση των παιδιών τους ύστερα από 60 λεπτά καθιστικής δραστηριότητας.