Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Με κινδύνους η προληπτική λήψη ασπιρίνης

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για προληπτικούς λόγους από υγιείς ανθρώπους μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία προειδοποιούν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση εσωτερικής αιμορραγίας όταν κάποιος λαμβάνει καθημερινά και για μεγάλο διάστημα το διάσημο λευκό χάπι της Μπάγιερ.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν ένα χαπάκι ασπιρίνης κάθε μέρα μόνο και μόνο για να προλάβουν μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Εκείνοι που έχουν, όμως, βεβαρημένο ιστορικό με την καρδιά τους μπορούν να συνεχίσουν τη λήψη της ασπιρίνης σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους.

Η έρευνα διήρκεσε οκτώ χρόνια και διεξήχθη σε δείγμα 29 χιλιάδων αντρών και γυναικών, ηλικίας 50 έως 76 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν παρουσίασαν κάποιο έντονο σύμπτωμα ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά ήταν υποψήφιοι για κάποιο περιστατικό εξαιτίας των έντονων αρτηριών στα κάτω άκρα τους.

Σε τρεις χιλιάδες από αυτούς χορηγήθηκε ασπιρίνη σε καθημερινή βάση και σε άλλους ένα παρόμοιο χάπι.

Ο αριθμός των εμφραγμάτων και των καρδιακών επεισοδίων ήταν σχεδόν ίδιος και στις δύο ομάδες, αλλά όσοι έπαιρναν ασπιρίνη διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζαν εσωτερική αιμορραγία σε ποσοστό 2%, σε αντίθεση με το 1,2% της άλλης ομάδας που λάμβανε το άλλο χάπι.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα αφορούσαν ασθενείς χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ οι ασθενείς με καρδιακό επεισόδιο που συνέχισαν τη λήψη του φαρμάκου είχαν μερική βελτίωση.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας συστήνουν να μη γίνεται άσκοπη χρήση της ασπιρίνης, χωρίς πρώτα οι ασθενείς να συμβουλεύονται κάποιον γιατρό και υπογραμμίζουν ότι η καθημερινή λήψη για προληπτικούς λόγους του λευκού χαπιού δεν οδηγεί απαραίτητα σε αποφυγή των καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία.