Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Φάρμακο για τους καρδιοπαθείς η συστηματική γυμναστική

ΦΑΡΜΑΚΟ αποδεικνύεται η συστηματική γυμναστική για τους καρδιοπαθείς - και μάλιστα τόσο ισχυρό, ώστε πολλοί καρδιολόγοι αρχίζουν πλέον να τη θεωρούν πιο ωφέλιμη και από την αγγειοπλαστική, η οποία δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται για να διανοίγει τις στενωμένες στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Επιστήμονες που βρίσκονται στη Βαρκελώνη, συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ΕSC), παρουσίασαν το Σαββατοκύριακο μελέτες και στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι γιατροί καλό είναι να προσπαθούν να πείσουν τους ασθενείς τους να αρχίσουν να γυμνάζονται, αντί να τους στρέφουν στην εύκολη λύση: τις αγγειοπλαστικές.

Η αγγειοπλαστική είναι η κύρια θεραπεία για όποιον έχει πάθει έμφραγμα ή νοσηλεύεται με καρδιολογικά συμπτώματα που επιδεινώνονται. Ωστόσο, οι περισσότερες αγγειοπλαστικές δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά, αλλά προγραμματισμένα.

Πολλά τα οφέλη
«Είναι δύσκολο να πείσεις έναν άρρωστο να αρχίσει να γυμνάζεται περισσότερο αντί να κάνει αγγειοπλαστική, αλλά η σύσταση αυτή έχει νόημα», είπε στη διάρκεια του συνεδρίου ο δρ Ράινερ Χάμπρεχτ από την Κλινική Links der Weser στη Βρέμη της Γερμανίας. «Η αγγειοπλαστική ανοίγει μόνο τη στένωση σε ένα αγγείο», συνηγόρησε ο δρ Κρίστοφερ Κάνον, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. «Η γυμναστική όμως κάνει πολλά περισσότερα από το να διορθώνει ένα μόνο πρόβλημα». Μεταξύ άλλων, η γυμναστική μειώνει την «κακή» (ή LDL) χοληστερόλη που αποφράσσει τα αγγεία, αυξάνει την «καλή» (ή ΗDL) η οποία προστατεύει τα αγγεία, βοηθά τον οργανισμό να επεξεργάζεται καλύτερα το σάκχαρο, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει την στένωση των αρτηριών.

«Με βάση επιδημιολογικές μελέτες πρόληψης, υπολογίζεται ότι το 30% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού θα μπορούσαν να αποτραπούν με 2,5 ώρες περπάτημα με γρήγορο βήμα την εβδομάδα, καθώς και ότι κάθε χρόνο θα αποτρέπονταν 284.886 θάνατοι από καρδιαγγειακά επεισόδια μόνο στις ΗΠΑ», τόνισε ο δρ Χάμπρεχτ.