Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωτοποριακή επέμβαση σε έλληνα καρδιοπαθή

Μια πρωτοποριακή επέμβαση η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη χάρισε πνοή ζωής σε έναν 63χρονο ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Οι καρδιοχειρουργοί της Πανεπιστημιακής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με τον καθηγητή Στίβεν Γουέστμπαϊ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τον καθηγητή Αντρέ Καγιάτ από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Καέν εφήρμοσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως στον ασθενή συνδυασμό δύο γνωστών τεχνικών, της τοποθέτησης μηχανικής αντλίας στην αριστερή κοιλία της καρδιάς και της έγχυσης αρχέγονων κυττάρων στο μυοκάρδιο.

O Ιωάννης Μανωλόπουλος έπασχε επί έτη από ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και τελικώς ανέπτυξε καρδιακή ανεπάρκεια επικίνδυνη για τη ζωή του. Ως σήμερα είχε υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων με χρήση όλων των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών, ωστόσο η κατάστασή του εμφάνιζε επιδείνωση. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες παρέμενε εντός του νοσοκομείου ενώ υπέστη πολλαπλά καρδιακά επεισόδια. Ετσι οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δραστική παρέμβαση «2 σε 1» για τη σωτηρία του.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου «η πρωτοπορία της συγκεκριμένης επέμβασης αφορά στο ότι για πρώτη φορά συνδυάσαμε δύο καθιερωμένες τεχνικές για την αντιμετώπιση της ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας, την τοποθέτηση δηλαδή μηχανικής αντλίας υποβοήθησης της καρδιάς στην αριστερή κοιλία και την έγχυση προγονικών κυττάρων μυελού των οστών του ίδιου του ασθενούς στην περιοχή του μυοκαρδίου». Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι πολυδύναμα και μπορούν να μετατραπούν σε νέα υγιή κύτταρα του μυοκαρδίου.

O κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι η ομάδα έχει ήδη εμπειρία τόσο από την έγχυση βλαστοκυττάρων όσο και από την τοποθέτηση μηχανικής καρδιάς. «Ως σήμερα έχουμε εφαρμόσει ξεχωριστά τόσο τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε συνδυασμό με by-pass όσο και την τοποθέτηση μηχανικής αντλίας υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων είναι που κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η προοπτική που ανοίγει μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι η μελλοντική κατάργηση χρήσης της μηχανικής καρδιάς. «Ελπίζουμε τα βλαστοκύτταρα να δρουν ευεργετικά στο μυοκάρδιο ξεκουράζοντάς το. Ετσι, ίσως μια ξεκούραστη καρδιά δεν θα έχει πλέον ανάγκη από τη μηχανική αντλία, η οποία θα μπορεί να αφαιρεθεί». Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι ελπίδα των ειδικών είναι ο συνδυασμός της χρήσης αντλιών και βλαστικών κυττάρων να επιτρέψει μελλοντικά σε πολύ περισσότερους ασθενείς να χαίρονται μια καλή και μακρά ζωή. «Οφείλουμε βέβαια, όπως κάνουμε πάντα,να μελετούμε εξονυχιστικά τα περιστατικά προκειμένου να καταλήξουμε στο ποιες μεθόδους θα εφαρμόσουμε, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση έχουμε τη γνώση, πλέον και την πείρα, να προχωρήσουμε σε εφαρμογή των δύο μεθόδων και σε άλλους ασθενείς όταν βρεθούν οι κατάλληλοι για υποβολή στη συνδυαστική θεραπεία». Ενας συνδυασμός που κρύβει πίσω του επιστημονική πρόοδο, τεχνογνωσία και ιατρική πείρα και ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να σώσει ζωές...

«Νιώθω πολύ τυχερός»
Η πρωτοποριακή επέμβαση διεξήχθη πριν από περίπου 15 ημέρες και σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η κατάσταση του νοσηλευόμενου ασθενούς είναι καλή και έτσι βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάρρωσης. Ο ίδιος ο κ. Μανωλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αν τα πράγματα πάνε καλά, πρέπει να πάω στην εκκλησία και να προσευχηθώ αφού νιώθω πολύ τυχερός που έλαβα αυτή τη συσκευή και μαζί με αυτήν έχω την ευκαιρία να ζήσω μια φυσιολογική ζωή».